NYT Leaderissä

6.3.2018

Lounais-Suomi näyttää parastaan eurooppalaisille paikalliskehittäjille kesäkuussa

Ensi kesänä Raumalle kerääntyy vajaa 300 maaseudun kehittäjää Euroopasta tutustumaan kolmen päivän ajaksi Lounais-Suomeen sekä täällä tehtävään paikalliseen kehittämistyöhön. Kyseessä on kansainvälinen LINC-seminaari, joka kiertää vuosittain EU-maasta toiseen.

Mikä on LINC, mitä siellä tapahtuu ja miksi se järjestetään?

LINC on Euroopan Leader-ryhmien verkostoitumistapahtuma, jonka vuonna 2018 järjestävät yhdessä Satakunnan ja Varsinais-Suomen Leader-ryhmät. Päävastuussa on Vakka-Suomessa ja Rauman seudulla toimiva Leader Ravakka.

– Tähän mennessä ilmoittautuneita on noin 250, hotellikapasiteetin vuoksi lopullinen osallistujamäärä tulee olemaan noin 270 ja tähän lisäksi järjestelyihin osallistuvat tahot. Ilmoittautuneita on nyt 13 eri EU-maasta, LINC-järjestelyistä vastaava koordinaattori Johanna Vanhatalo Ravakasta kertoo.

Hän sanoo, että tapahtuma mahdollistaa suomalaisen ja lounaissuomalaisen maaseudun, sen toimijoiden ja niiden osaamisen nostamisen kansainväliseen valokeilaan. Paikalla on paikallisen kehittämisen asiantuntijoita eri EU-maista tutustumassa Suomen ja suomalaisten tapoihin edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia maaseutualueilla. Samalla Lounais-Suomen maaseudun kehittämistyö, Leader-toiminta ja seutu saavat myös kansallista näkyvyyttä.  

LINC2017_avajaiskulkue
Paikalliset ihmiset näkevät seminaarivieraita ainakin perinteisessä avajaiskulkueessa Raumalla kesäkuussa. Kuva LINC 2017 -tapahtumasta Luxemburgin Viandenista.

Seminaarin teema Nature and Blue Economy yhdistää Vanhatalon mukaan kaikkia kahdeksaa järjestävää Leader-ryhmää.

– Lounais-Suomi on laaja-alue, Leader-ryhmät toiminta-alueeltaan ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Teema on läpileikkaus koko alueesta Merikarvialta Iniöön saakka.

Parhaat puolet Lounais-Suomesta – kärkenä kansainvälisen yhteistyön edistäminen

Leader-ryhmien tavoitteena on tarjota seminaarin aikana osallistujille parhain kattaus Lounais-Suomesta sekä löytää alueen kannalta hyödyllisiä kansainvälisiä kumppaneita. Kolmipäiväiseen seminaariin sisältyvät muun muassa opintoretket eri puolille Lounais-Suomea.

– Jokainen järjestäjäryhmä on saanut itse valita kohteet, joita haluaa opintoretkillä esitellä. Osa on Leader-rahoitusta saaneita, osa seminaarin teemaan liittyviä. Saamme mahdollisuuden esitellä alueen erityisyyden ja myös todistaa luotettavuutemme kumppanina; meidän kanssa kannattaa tehdä yhteistyötä, Vanhatalo selittää.

Juuri kansainvälistä hankeyhteistyötä silmällä pitäen LINC-seminaarin aikana järjestetään ENDR:n* Cooperation corner -tilaisuus, jonka aikana osallistujien on mahdollista esitellä omia hankeideoitaan ja etsiä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita.

– Kaikki pääsevät kertomaan alueensa tarpeista ja kiinnostuksista. LINC on hyvin matalan kynnyksen verkottumistapahtuma, jossa pääsee tutustumaan eurooppalaisin kollegoihin kasvokkain ja keskustelemaan suoraan heidän kanssaan, kv-koordinaattorin näkökulmasta pidän tätä erittäin tärkeänä.

LINC2017_2_studytrip
Opintoretket ovat myös hyvää aikaa verkottua. – LINC on hyvin vapaamuotoinen verkostoitumistilaisuus. Onkin siis paljon osallistujasta itsestään kiinni, että saa tapahtumasta mahdollisimman paljon irti tulevaisuutta ja omaa työtä ajatellen, uusia ideoita ja yhteistyökumppaneita, Johanna Vanhatalo sanoo.

Vanhatalo sanoo, että maaseutualueet EU:ssa ovat hyvin erilaisia.

– Kun tutustuu eri toimijoihin ja heidän kauttaan alueisiin näkee, kenen kanssa ylipäätään kannattaa yhteistyöhön ryhtyä niin, että oman alueen toimijat saavat parhaimman hyödyn.

LINC 2018 -järjestäjät haluavat tarjota jokaiselle osallistujalle myös mahdollisuuden päästä merelle. Viimeinen päivä vietetäänkin Katanpään Linnakesaarella, jonne matkataan purjealuksien ja vesibussien voimin.

– Vieraat pääsevät tutustumaan lounaissuomalaiseen saaristoon. Moni keskieurooppalainen ei vuosittainkaan näe merta, mikä on meille täällä itsestään selvä asia.

Paikalliset yritykset avainasemassa

Yksi alueen huippujutuista on lähiruoka ja siihen liittyvä osaaminen. Tämä ei jää huomiotta LINCissäkään. Luvassa on kolme herkullista lähiruokateemaista illallista.

– Catering-firmamme raaka-aineet tulevat 90 prosenttisesti Lounais-Suomen alueelta. Osallistujat pääsevät maistamaan suomalaisia makuja, kuten graavattua Raumanmeren lohta, tyrniä, lakkavinegretteä, neulamuikkuja, mallasleipää ja paljon muuta. Suomalainen ruoka on hyvin esillä, Vanhatalo kertoo.

Tervetuloa_LINC2018_hamppusnack
Järjestäjät toivottivat toukokuussa järjestetyssä LINC2017-seminaarissa eurooppalaiset kehittäjät tervetulleeksi Suomeen marttilalaisten Hamppusnackien kera.

Kansainvälinen 300 hengen seminaari tuo työtä ja mahdollisuuksia myös useille paikallisille toimijoille. Cateringistä vastaa raumalainen yritys, kuljetukset opintoretkille ympäri aluetta hoitaa euralainen bussiyhtiö.

– Alueella toimivat yrittäjät ovat avainasemassa tapahtuman onnistumisessa. Tärkeitä ovat hotellien ja kuljetusfirmojen lisäksi kaikki opintoretkillä mukana olevat toimijat.

Tapahtuman järjestäminen on iso ponnistus koko tiimille, mutta erityisesti Ravakalle ja Vanhatalolle itselleen.

– Yhdessähän tätä tehdään, ei yksi ryhmä pystyisi tähän yksinään. Haluamme näyttäytyä yhtenäisenä alueena maakuntarajoista riippumatta. Toivomme tietenkin, että tapahtuman osallistujat vievät omissa maissaan sanaa Lounais-Suomesta ja se osaltaan poikii myös matkailijoita alueelle.

LINC2018_jarjestajat
LINC 2018 -järjestäjät viime vuoden seminaarissa Luxemburgin Viandenissa.

 











Satakunnan ja Varsinais-Suomen Leader-ryhmät järjestävät LINC2018 -seminaarin 12.–14.6.2018. Vieraat majoittuvat Raumalla ja Uudessakaupungissa. Seminaarin kantavina teemoina ovat luonto ja matkailu, vesistöt sekä lähiruoka.

*ENRD European Network for Rural Development on Euroopan komission alainen verkosto, joka kokoaa yhteen EU:n maaseudun kehittäjät ja jokaisen jäsenmaan maaseutuverkostot. 


Palaa otsikoihin