Leader Pyhäjärviseutu tiedottaa

11.12.2018 8.05

Pyhäjärviseudulla etsitään halukkaita matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaan

Euran ja Säkylän alueelle toivotaan Siskot ja Simot -toimintaa, jossa vapaaehtoiset ilahduttavat vanhuksia keikkaluontoisesti.

Kiinnostuneet kokoontuivat Euran kunnantalolle kuulemaan aivan uudenlaisesta vapaaehtoistyön mallista, kun Siskot ja Simot -toiminnanjohtaja Eero Väisänen luennoi pop-up-tyyliin toteutettavasta vapaaehtoistoiminnasta.

– Toivon, että euralaiset ja säkyläläiset innostuisivat aloittamaan keikkamuotoisen vapaaehtoistyön, Väisänen sanoo.

Siskot ja Simot on yhdistys, jonka kehittämän mallin avulla paikalliset ihmiset järjestävät vapaaehtoistyön voimin tapahtumia ja tempauksia.

– Pääkohderyhmä on tällä hetkellä vanhukset, mutta keikkoja on tehty myös kehitysvammaisten parissa ja kaikki on mahdollista, kun toiminta laajenee, viisi vuotta sitten toiminnan aloittanut Väisänen tuumii.

Satakunnassa ei vielä Siskoja ja Simoja

Tällä hetkellä Siskot ja Simot toimii kymmenellä paikkakunnalla Suomessa. Satakunnassa ei ole vielä yhtään paikallista toimintaryhmää, lähin toimii Laitilassa.

Euraan Väisänen saapui Leader Pyhäjärviseudun kutsumana. Leader-ryhmien yhtenä tehtävänä auttaa maaseudun asukkaita kehittämään omaa asuinseutuaan. Leaderin hankeneuvoja Rauni Halonen innostui Siskot ja Simot -toiminnasta kuultuaan välittämisen keikoista ja uskoo toimintamallin tekevän hyvää Pyhäjärviseudullakin.

– Toivon, että joku paikallinen taho ottaisi tästä kopin, hän sanoo.

Melkoista puheensorinaa luentotilaisuudessa syntyikin siitä, kuka voisi olla halukas toiminnan paikalliseksi yhteyshenkilöksi. Koordinaattorina voi toimia yksittäinen henkilö tai yhteisö. Eturivistä väläytettiin idea kyläyhdistyksestä toiminnan paikallisena pyörittäjänä. Tottuessaan se olisi Suomen ensimmäinen laatuaan.

Kullakin paikkakunnalla toimintaryhmä hoitaa tapahtumiin liittyvät paikalliset järjestelyt ja tekee itsenäisesti päätökset, mitä tapahtumia järjestetään ja keitä vapaahetoistyöllä autetaan. Siskot ja Simot on taustayhdistys, joka tukee ja auttaa markkinoinnissa.

Keikkamuotoinen vapaaehtoistyö vanhojen mallien tueksi

Tärkeitä yhteistyökumppaneita Siskot ja Simot -toiminnassa ovat Väisäsen mukaan koulut ja päiväkodit. Kunnat ovat myös lähteneet vahvasti mukaan tukemaan toimintaa muilla paikkakunnilla. Euran kunnan järjestämä vapaaehtoistyönkurssi alkoi lokakuun alussa. Siskot ja Simot tarjoaisi mahdollisuuden erilaiseen toimintamalliin kunnan vapaaehtoistyön rinnalle.

– Tämä on ihan eri tyyppistä toimintaa kuin meillä, Riikka Tamminen Euran seniorineuvolasta kertoo.

Kunnan ja paikallisten eläkeliittojen järjestämä vapaaehtoistyö on kahdenkeskistä ja pitkäkestoista toimintaa, kun taas Siskot ja Simot tähtää kynnyksen madaltamiseen keikkaluontoisella toiminnalla. Vapaaehtoinen voi halutessaan osallistua vain yhdelle keikalle, ja paikalla on aina useampi vapaaehtoinen mukana. Tähän mennessä tempauksissa on ollut mukana vapaaehtoisia pienimmillään viisi ja suurimmillaan seitsemänkymmentä.

– Olemme huomanneet, että kun ei ole pakko sitoutua mihinkään ja tehdään yhdessä porukalla, saa helpommin mukaan ihmisiä, jotka eivät muuten olisi lähteneet vapaaehtoisiksi, Väisänen toteaa.

Pitkään vapaaehtoistyötä itse tehnyt toiminnanjohtaja uskoo, että ikäihmisille yksikin kohtaaminen on merkittävä. Siskot ja Simot -yhteisö on järjestänyt muun muassa senioritansseja, lettukestejä, pihatalkoita, ulkoilua ja eläinten silittelyä palvelutalon asukkaiden kanssa sekä suosittuja mummo-discoja.

Vapaaehtoisiksi tapahtumiin voivat tulla kaikki ikään katsomatta. Mukaan voi lähteä koko perheen voimin, ja lemmikit ovat myös tervetulleita.

siskotjasimot_pieni
Euran kunnantalolla järjestetyssä tilaisuudessa saatiin jo monta ideaa matalan kynnyksen vapaaehtoistyön lanseeraamiseen Pyhäjärviseudulle.

Lisää toiminnasta voit lukea Siskot ja Simot kotisivuilta.
Jos kiinnostuit itse vapaaehtoiskeikkojen järjestämisestä ota yhteyttä sähköpostilla toimisto(at)siskotjasimot.fi tai soita 044 9733844.



Palaa otsikoihin